Rola nerek w organizmie, bardzo istotna zresztą, polega na oczyszczaniu krwi, usuwaniu substancji odpadowych, filtrowaniu płynów i utrzymaniu równowagi pomiędzy solą a minerałami w organizmie, co odgrywa znaczącą rolę w regulowaniu ciśnienia krwi.
Bardzo ważne w diecie pacjentów z niewydolnością nerek jest spożywanie białka pochodzenia zwierzęcego. Do niedawna, spożycie białka w chorobach nerek było niedozwolone, ale zostało udowodnione, że nerki regenerują się znacznie wolnej przy diecie ubogiej w białko.
Polecane produkty zawierające białko powinny być łatwe do strawienia: gotowana wołowina, ryby lub drób. Należy unikać wędliny, z wyjątkiem chudych szynek i wędlin z cielęciny. Z drugiej strony, należy zrezygnować z produktów wędzonych: ryby i ser.
W przypadku diety w chorobie nerek nie jest dokładnie określone ograniczenie dotyczące spożywania tłuszczu. Zaleca się jednak spożywanie tylko zdrowych tłuszczy, takich jak: masło, oliwa z oliwek, olej sojowy lub słonecznikowy. Sól, pieprz i pikantne przyprawy powinny być ograniczone do minimum.
Przy nadciśnieniu należy ograniczyć produkty o wysokiej zawartości sodu: konserwy, śledzie, wędzonki, kiszonki, słone przekąski, parówki.
Data wyjazdu: 2021-02-04
Okres wyjazdu: 2 miesiące
Lokalizacja: Kolonia, Niemcy
Znajomość języka: bardzo dobra
Opis ofertyData wyjazdu: 2021-02-08
Okres wyjazdu: 6 tygodni
Lokalizacja: Bonn, Niemcy
Znajomość języka: bardzo dobra
Opis ofertyData wyjazdu: 2021-02-17
Okres wyjazdu: 6 tygodni
Lokalizacja: Nordhausen, Niemcy
Znajomość języka: dobra
Opis oferty