Czy diabetykom zaleca się spożywanie produktów pełnoziarnistych? Na jakim tłuszczu smażyć mięso?

Każdego dnia podopieczny powinien jeść posiłki zawierające chudy nabiał (mleko, jogurty, ser), produkty gruboziarniste (kasze, ryż, makarony), oleje roślinne, warzywa i owoce.

poradnik_05_dieta2

Kilka razy w tygodniu menu należy wzbogacić o jaja (najlepiej samo białko), chudy drób, chude mięsa: cielęcinę lub wołowinę, niektóre gatunki ryb, takie jak: dorsz, mintaj, pstrąg, szczupak, sielawa oraz o miękkie margaryny.

Unikać trzeba natomiast:

  • tłuszczu; należy usuwać tłuszcz z mięsa, skórę z drobiu, smarować pieczywo w bardzo oszczędny sposób, jeśli podopieczny lubi smażone mięso, trzeba przygotować je na oleju ryżowym, oliwie z drugiego tłoczenia lub innym oleju roślinnym o wysokim stopniu dymienia.
  • produktów mięsnych typu: salami, mielonka, pasztet oraz wędlin z wysoką zawartością tłuszczu. Jeśli podopieczny bardzo lubi takie produkty, można zaproponować mu wędliny sojowe lub pasztety warzywne.
  • słodyczy i słodzenia cukrem kawy czy herbaty.