Czy dieta w podeszłym wieku powinna różnić się od dotychczasowej? Czy seniorzy powinni jadać pieczywo gruboziarniste?

U osób starszych  zmniejsza się wydzielanie soków trawiennych w żołądku i perystaltyka jelit, pogorszeniu ulega też zdolność wchłaniania składników pokarmowych przez jelita.

Dieta osób starszych powinna obfitować w błonnik (o ile nie ma przeciwwskazań) w celu poprawy perystaltyki jelit, w dużą ilość witamin i soli mineralnych, dlatego zaleca się podawanie warzyw i owoców. Jednak zmniejszenie kwasu w żołądku powoduje, że seniorzy nie powinni jeść rzeczy surowych, które zalegając w żołądku i jelitach powodują fermentację, w następstwie czego podopieczny cierpi na wzdęcia i kolki. Dlatego najlepszym sposobem przygotowywania potraw jest gotowanie na parze lub pieczenie.

Jedzenie powinno być lekkostrawne, niezbyt kaloryczne, obfitujące w białko z mleka, półtłustego sera i jajek najlepiej gotowanych na miękko.

Zalecane jest też pieczywo gruboziarniste, jednak nie każdy senior może je spożywać, ze względu na wzdęcia czasami występujące po jego zjedzeniu.

Polecane oferty pracy dla opiekunek

więcej »

Nasze oferty pracy znajdziesz również w serwisie Jooble