Czy dieta w podeszłym wieku powinna różnić się od dotychczasowej? Czy seniorzy powinni jadać pieczywo gruboziarniste?

U osób starszych  zmniejsza się wydzielanie soków trawiennych w żołądku i perystaltyka jelit, pogorszeniu ulega też zdolność wchłaniania składników pokarmowych przez jelita.

Dieta osób starszych powinna obfitować w błonnik (o ile nie ma przeciwwskazań) w celu poprawy perystaltyki jelit, w dużą ilość witamin i soli mineralnych, dlatego zaleca się podawanie warzyw i owoców. Jednak zmniejszenie kwasu w żołądku powoduje, że seniorzy nie powinni jeść rzeczy surowych, które zalegając w żołądku i jelitach powodują fermentację, w następstwie czego podopieczny cierpi na wzdęcia i kolki. Dlatego najlepszym sposobem przygotowywania potraw jest gotowanie na parze lub pieczenie.

Jedzenie powinno być lekkostrawne, niezbyt kaloryczne, obfitujące w białko z mleka, półtłustego sera i jajek najlepiej gotowanych na miękko.

Zalecane jest też pieczywo gruboziarniste, jednak nie każdy senior może je spożywać, ze względu na wzdęcia czasami występujące po jego zjedzeniu.