Czy przy schorzeniach wątroby wolno jeść surowe warzywa? Czy mają znaczenie pory posiłków?

U podopiecznego ze schorzeniami wątroby należy zastosować dietę lekkostrawną z ograniczeniem tłuszczów. Jeśli zaobserwujemy, że potrawy, które spożywa podopieczny, są przez niego źle tolerowane i powodują nasilenie dolegliwości, należy wykluczyć je z jadłospisu.

Zalecane jest:

  • spożywanie 4-5 małych posiłków dziennie o stałych porach, kolację należy spożyć 2-3 godziny przed snem. Posiłki powinny być jednocześnie smaczne i urozmaicone, aby pobudzić apetyt podopiecznego i dostarczyć organizmowi niezbędne składniki pokarmowe,
  • gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez obsmażania na tłuszczu, pieczenie w folii, pergaminie lub rękawie foliowym,
  • ograniczenie spożywania produktów tłustych, wzdymających, ostro przyprawionych, roślin strączkowych i kapusty,
  • unikanie potraw wędzonych, smażonych i pieczonych z dodatkiem tłuszczu,
  • unikanie surowych warzyw i owoców,
  • unikanie spożywania błonnika.