Pyszna szarlotka na piątek!

1 marca 2016 Redakcja Promedica24
Oceń ten artykuł

Przepis na Apfelkuchen (Szarlotkę po niemiecku)

szarlotka

Składniki:

  • 200g masła
  • skórka z 1 cytryny
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 275g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1kg jabłek – obranych, wydrążonych i pokrojonych w plastry
  • ½ lub 1 torebka pokrojonych migdałów
  • 2 łyżki stołowe cukru do posypania ciasta
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Mieszamy z sobą masło, cukier, cukier wanilinowy, jajka i pokrojoną skórkę z cytryny. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do wymieszanych wcześniej składników. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przekładamy naszą masę. Pokrojone w plasterki jabłka wkładamy na sztorc w masę. Na koniec posypujemy je 2 łyżeczkami cukru, plastrami migdałów i cynamonem. Pieczemy je w temperaturze 200°C przez ok. pół godziny. Przed podaniem posypujemy jeszcze cukrem pudrem.

I gotowe!
guten Appetit!