Choroby wątroby – zalecenia żywieniowe
Choroby wątroby są bardzo częste nie tylko u osób w starszym wieku. Duży wpływ na naszą wątrobę ma tryb życia, sposób odżywiania oraz przyjmowanie leków.
Dieta przy chorobie wątroby
Wątroba działa jak filtr, chroniąc organizm przed szkodliwymi substancjami, pomagając w przetwarzaniu większości składników odżywczych. Jej kondycję można polepszyć, stosując dietę łatwo przyswajalną, nisko resztkową i o niskiej zawartości tłuszczu.
Dlatego zaleca się spożywanie 4-5 małych posiłków dziennie, regularnie podawanych o tej samej godzinie, natomiast kolacja powinna być podana nie później niż 2-3 godziny przed snem. Dzień można rozpocząć od wypicia szklanki letniej wody z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, wspomaga to trawienie i usuwanie szkodliwych substancji z organizmu.
Posiłki przygotowane powinny być smaczne, aby pobudzały apetyt osoby chorej oraz różnorodne, aby zapewniały wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Przy chorej wątrobie należy unikać potraw tłustych, smażonych, pikantnych oraz bogatych w błonnik. Warto też na jakiś czas zrezygnować z tłuszczów zwierzęcych.
Z diety należy wykluczyć produkty wzdymające, takich jak: kapusta, brukselka, kalafior, groch, fasola, cebula, por oraz produkty mleczne.
W przypadku zaawansowanej choroby wątroby, powinno się ograniczyć spożycie warzyw i owoców surowych, mogą być one podawane po ugotowaniu. Gotowanie i duszenie, to najlepsze sposoby przygotowywania posiłków, zaleca się rezygnację z potraw smażonych.
Przy chorej wątrobie zaleca się całkowicie zrezygnować z picia alkoholu.