Dieta przy niewydolności nerek
Czy chorzy na nerki powinni jadać produkty z białkiem pochodzenia zwierzęcego? Czy dozwolone jest jedzenie parówek?
Przygotowując posiłki podopiecznemu z chorobą nerek należy pamiętać o zastosowaniu odpowiedniej diety, w której powinniśmy uwzględnić podanie produktów zawierających należytą ilości białka pochodzenia zwierzęcego. Choć do niedawna jedzenie białka przy chorych nerkach było niedozwolone, okazało się jednak, że właśnie dieta białkowa pozwala zregenerować się nerkom.
Włączone do diety produkty białkowe powinny być lekkostrawne i łatwo przyswajalne: twaróg, mleko, jaja, chude gatunki mięsa i drobiu oraz ryby. Należy unikać podawania wędlin, z wyjątkiem gotowanej szynki i polędwicy oraz parówek cielęcych. Zaleca się stosowanie tłuszczów lekkostrawnych: masło, śmietana, oliwa i oleje roślinne – sojowy i słonecznikowy. Zrezygnować należy z tłustych ryb wędzonych, serów żółtych fermentowanych. Ograniczyć należy, najlepiej do absolutnego minimum, sól, ostre przyprawy, w tym także pieprz.