Niedoczynność tarczycy – przykładowy jadłospis
Niedoczynność to jeden z najczęstszych problemów powiązanych z funkcjonowaniem naszej tarczycy. Przy tej przypadłości może pomóc odpowiednia dieta. Nasza ekspertka Aneta Strelau przygotowała dla osób cierpiących na niedoczynność tarczycy przykładowy jadłospis 1500 kcal.
I DZIEŃ
Śniadanie
2 kanapki z szynką, sałatą i pomidorem
– chleb żytni razowy 80g ( 2 małe kromki)
– avocado 10g ( cienko posmarowane)
– szynka z kurczaka 40g ( 2 plasterki )
– sałata 20g ( 2 liście)
– pomidor 150g ( 1średnia sztuka)
– papryka 60g ( ½ sztuki )
II śniadanie
Serek z owocami:
– Serek wiejski 150g ( małe opakowanie)
– gruszka 130g ( średnia sztuka)
– figa 40g ( 2 sztuki )
Obiad
– filet z dorsza 200g pieczony w folii
– ziemniaki 150g ( 2 małe sztuki )
– bukiet warzyw na parze 200g ( ½ talerza)
– olej rzepakowy 10g ( łyżka)
Podwieczorek
– baton musli 50g ( 1 sztuka)
– kefir 200ml ( 1 szklanka)
Kolacja
Ser twarogowy z rzodkiewką i szczypiorkiem:
– ser twarogowy chudy 80g ( 3 plastry , ¼ kostki )
– jogurt naturalny 40g ( 2 łyżki)
– szczypiorek 10g ( łyżeczka)
– rzodkiewka 100g ( 6 sztuk )
– pomidor 100g ( 1 mały )
– chleb razowy pełnoziarnisty 40g (kromka)
– avocado 5g
II DZIEŃ
Śniadanie
Owsianka i kanapka:
– napój roślinny 200g ( szklanka)
– płatki orkiszowe 30g ( 3 łyżki )
– pomarańcza 200g ( sztuka)
– chleb razowy 40g ( 1 kromka)
– avocado 5g
– polędwica sopocka 20g ( 2 małe plasterki )
– pomidor 100g ( 1 mały )
II śniadanie
Galaretka z kiwi i suszonymi śliwkami:
– galaretka 150ml
– kiwi 160g
– śliwki suszone 30g ( 4 sztuki )
OBIAD
– zupa jarzynowa ( niezabielana) 300g
– indyk pieczony 150g
– olej rzepakowy 5g
– kasza gryczana 30g ( 1/3 woreczka)
– kapusta czerwona na ciepło z goździkami 100g ( ¾ szklanki)
PODWIECZOREK
– sok wielowarzywny 500ml
– wafel ryzowy 20g
KOLACJA
Kanapka z makrelą:
– Chleb żytni 40g ( kromka)
– makrela wędzona 150g ( ¾ sztuki )
– ogórek kiszony 100g ( ½ sztuki )
III DZIEŃ
ŚNIADANIE
Jajecznica z pomidorem:
– jaja 100g 9 2 sztuki )
– pomidor 100g ( 1 mały )
– szczypiorek 10g ( 2 łyżki)
– olej 5g ( łyżeczka)
– pieczywo graham 80g ( 2 kromki)
– avocado 10g ( 2 łyżeczki )
II SNIADANIE
Kefir z owocami:
– kefir 200g ( szklanka)
– pestki słonecznika 15g
– pomelo 200g 9 ¼ sztuki)
OBIAD
– zupa kalafiorowa 300g
– naleśniki razowe ze szpinakiem 3 szt.
– szpinak 100g
– jaja 30g
– czosnek 7g
– sól, pieprz, sok z cytryny
PODWIECZOREK
Pieczarki zapiekane z chudą fetą 200g:
– pieczarki 200g
– feta chuda 40g
KOLACJA
Sałatka z makaronem i tuńczykiem :
– makaron 70g suchego
– tuńczyk w wodzie 120g ( 2/3 puszki )
– kukurydza 45g ( 3 łyżki )
– papryka 100g ( ½ sztuki )
– jogurt 50g ( 5 łyżek)
– oliwki 40g 9 10 sztuk )
– dowolne przyprawy