Niedoczynność tarczycy – przykładowy jadłospis

2 grudnia 2022
Oceń ten artykuł

Niedoczynność to jeden z najczęstszych problemów powiązanych z funkcjonowaniem naszej tarczycy. Przy tej przypadłości może pomóc odpowiednia dieta. Nasza ekspertka Aneta Strelau przygotowała dla osób cierpiących na niedoczynność tarczycy przykładowy jadłospis 1500 kcal.

 I DZIEŃ

Śniadanie

2 kanapki z szynką, sałatą i pomidorem

– chleb żytni razowy 80g ( 2 małe kromki)

– avocado 10g ( cienko posmarowane)

– szynka z kurczaka 40g ( 2 plasterki )

– sałata 20g ( 2 liście)

– pomidor 150g ( 1średnia sztuka)

– papryka 60g ( ½ sztuki )

 II śniadanie

Serek z owocami:

– Serek wiejski 150g ( małe opakowanie)

– gruszka 130g ( średnia sztuka)

– figa 40g ( 2 sztuki )

Obiad

filet z dorsza 200g pieczony w folii

– ziemniaki 150g ( 2 małe sztuki )

– bukiet warzyw na parze 200g  ( ½ talerza)

– olej rzepakowy 10g ( łyżka)

 Podwieczorek

baton musli 50g ( 1 sztuka)

– kefir 200ml ( 1 szklanka)

 Kolacja

 Ser twarogowy z rzodkiewką i szczypiorkiem:

– ser twarogowy chudy 80g ( 3 plastry , ¼ kostki )

– jogurt naturalny 40g  ( 2 łyżki)

– szczypiorek 10g ( łyżeczka)

– rzodkiewka 100g ( 6 sztuk )

– pomidor 100g ( 1 mały )

– chleb razowy pełnoziarnisty 40g  (kromka)

– avocado 5g

II DZIEŃ

Śniadanie

Owsianka  i kanapka:

– napój roślinny 200g ( szklanka)

– płatki orkiszowe 30g ( 3 łyżki )

– pomarańcza 200g ( sztuka)

– chleb razowy 40g ( 1 kromka)

– avocado 5g

– polędwica sopocka 20g ( 2 małe plasterki )

– pomidor 100g ( 1 mały )

II śniadanie

Galaretka z kiwi i suszonymi śliwkami:

galaretka 150ml

– kiwi 160g

– śliwki suszone 30g ( 4 sztuki )

OBIAD

zupa jarzynowa ( niezabielana) 300g

– indyk pieczony  150g

– olej rzepakowy 5g

– kasza gryczana 30g ( 1/3 woreczka)

– kapusta czerwona na ciepło z goździkami 100g ( ¾  szklanki)

PODWIECZOREK

sok wielowarzywny 500ml

– wafel ryzowy 20g

KOLACJA

Kanapka z makrelą:

Chleb żytni  40g ( kromka)

– makrela wędzona 150g ( ¾ sztuki )

– ogórek kiszony 100g ( ½ sztuki )

III DZIEŃ

ŚNIADANIE

 Jajecznica z pomidorem:

– jaja 100g 9 2 sztuki )

– pomidor 100g ( 1 mały )

– szczypiorek 10g ( 2 łyżki)

– olej 5g ( łyżeczka)

– pieczywo graham 80g ( 2 kromki)

– avocado 10g ( 2 łyżeczki )

II SNIADANIE

Kefir z owocami:

– kefir 200g ( szklanka)

– pestki słonecznika 15g

– pomelo 200g 9 ¼ sztuki)

OBIAD

– zupa kalafiorowa 300g

–  naleśniki razowe ze szpinakiem 3 szt.

– szpinak 100g

– jaja 30g

– czosnek 7g

– sól, pieprz, sok z cytryny

PODWIECZOREK

Pieczarki zapiekane z chudą fetą 200g:

– pieczarki 200g

– feta chuda 40g

KOLACJA

Sałatka z makaronem i tuńczykiem :

– makaron 70g suchego

– tuńczyk w wodzie 120g ( 2/3 puszki )

– kukurydza 45g ( 3 łyżki )

– papryka 100g ( ½ sztuki )

– jogurt 50g ( 5 łyżek)

– oliwki 40g 9 10 sztuk )

– dowolne przyprawy

The first day's breakfast includes 2 sandwiches with ham, lettuce, and tomato. The ingredients are rye bread (80g), avocado (10g), chicken ham (40g), lettuce (20g), tomato (150g), and pepper (60g).

The second day's dinner is a sandwich with mackerel. It's made with rye bread (40g), smoked mackerel (150g), and pickled cucumber (100g).

The third day's lunch consists of cauliflower soup (300g) and buckwheat pancakes with spinach (3 pcs). The ingredients include spinach (100g), eggs (30g), garlic (7g), and salt, pepper, and lemon juice for seasoning.

The second snack on the first day is a cheese with fruits which includes country cheese (150g), pear (130g), and fig (40g).

The third day's second breakfast consists of kefir (200g), sunflower seeds (15g), and pomelo (200g).