Choroby wątroby są bardzo częste nie tylko u osób w starszym wieku. Duży wpływ na naszą wątrobę ma tryb życia, sposób odżywiania oraz przyjmowanie leków.
Wątroba działa jak filtr, chroniąc organizm przed szkodliwymi substancjami, pomagając w przetwarzaniu większości składników odżywczych. Jej kondycję można polepszyć, stosując dietę łatwo przyswajalną, nisko resztkową i o niskiej zawartości tłuszczu.
Dlatego zaleca się spożywanie 4-5 małych posiłków dziennie, regularnie podawanych o tej samej godzinie, natomiast kolacja powinna być podana nie później niż 2-3 godziny przed snem. Dzień można rozpocząć od wypicia szklanki letniej wody z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, wspomaga to trawienie i usuwanie szkodliwych substancji z organizmu.
Posiłki przygotowane powinny być smaczne, aby pobudzały apetyt osoby chorej oraz różnorodne, aby zapewniały wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Przy chorej wątrobie należy unikać potraw tłustych, smażonych, pikantnych oraz bogatych w błonnik. Warto też na jakiś czas zrezygnować z tłuszczów zwierzęcych.
Z diety należy wykluczyć produkty wzdymające, takich jak: kapusta, brukselka, kalafior, groch, fasola, cebula, por oraz produkty mleczne.
W przypadku zaawansowanej choroby wątroby, powinno się ograniczyć spożycie warzyw i owoców surowych, mogą być one podawane po ugotowaniu. Gotowanie i duszenie, to najlepsze sposoby przygotowywania posiłków, zaleca się rezygnację z potraw smażonych.
Przy chorej wątrobie zaleca się całkowicie zrezygnować z picia alkoholu.
Data wyjazdu: 2021-03-30
Okres wyjazdu: 3 tygodnie
Lokalizacja: Mauerstetten, Niemcy
Znajomość języka: podstawowa
Opis ofertyData wyjazdu: 2021-03-29
Okres wyjazdu: 3 miesiące
Lokalizacja: Weinsheim, Niemcy
Znajomość języka: średnia
Opis ofertyData wyjazdu: 2021-03-29
Okres wyjazdu: 2 miesiące
Lokalizacja: Kirchberg an der Jagst, Niemcy
Znajomość języka: dobra
Opis oferty