Z kuchni niemieckiej – śniadanie, obiad, kolacja!

1 marca 2016 Redakcja Promedica24
Oceń ten artykuł

Kuchnia niemiecka opiera się w dużym stopniu na potrawach mięsnych; z wieprzowiny, wołowiny, drobiu. Niemcy znani są ze swojego zamiłowania do kiełbasy (Wurst), przyrządzanej na wiele różnych sposobów i ze swoich słynnych sznycli. Chociaż wydawać by się mogło, że w niemieckim jadłospisie nieobecne są ryby, to właśnie Niemcy, jako jedna z niewielu nacji, wolą wędliny rybne od mięsnych. Również sałatki z dodatkiem ryb, czy kotlety rybne są bardzo przez Niemców lubiane. Z owoców lubią: jabłka, orzechy i pomarańcze, a z warzyw, Niemcy spożywają przede wszystkim ziemniaki, marchewki, rzodkiewki, cebulę, szpinak, fasolę, groszek, pomidory, różne rodzaje kapusty i szparagi, które podają zarówno jako danie główne, jak i dodatek do potrawy.

Niemcy uwielbiają pieczywo, posiadają co najmniej 300 różnych jego rodzajów. Do najpopularniejszych gatunków chleba zaliczyć można chleb biały (Weißbrot), chleb pszenno-żytni (Graubrot), chleb razowy (Schwarzbrot), z dodatkiem siemienia lnianego, słonecznika (Sonnenblumenkernbrot) i dyni (Kürbiskernbrot). Najbardziej chyba znanym typem chleba, pochodzącym z Westfalii jest Pumpernikiel, tradycyjnie wykonywany z grubo mielonej mąki żytniej i pieczony (czy raczej odparowywany) przez kilkanaście godzin w piekarniku, w temperaturze 100°C. Charakteryzuje się zwartą konsystencją i słodkim smakiem. Brötchen,Semmel lubWeckle – czyli niemieckie bułki, Niemcy kroją na pół i smarują masłem, margaryną lub majonezem. Ze słodkich wypieków lubią oni drożdżówki i tradycyjny niemiecki jabłecznik.

Śniadanie po niemiecku

Śniadanie (Frühstück) składa się zazwyczaj z tostów, zwykłego chleba lub bułek z dżemem, marmoladą lub miodem, z jajek, kawy dla dorosłych i kakao dla dzieci. Na śniadanie podaje się również pasztet (Pastete), bardzo popularne są też musli i produkty zbożowe (płatki kukurydziane).

Obiad po niemiecku

Obiad (Mittagessen) podawany jest około godziny 12 i składa się z zupy mięsnej z dodatkiem produktów mącznych (różne kluski z kaszy manny) lub zupy warzywne czy owocowej. Do tego podawane są różne przekąski z wędlin i sera, steki z dodatkiem produktów mącznych, z sosami warzywnymi i bardzo często ziemniaki i sałaty słodzone cukrem.

Kolacja po niemiecku

Kolacja (Abendessen lub Abendbrot) jest posiłkiem mniej obfitym, który składa się nieraz tylko z kanapek. Na deser Niemcy jedzą przede wszystkim lody owocowe, ale i desery krajowe, deser z czerwonych owoców (Rote Grütze) budyń, ryż na mleku i lody waniliowe z ciepłym kompotem wiśniowym (Eis und Heiss).