Niedoczynność tarczycy – przykładowy jadłospis

2 grudnia 2022 Redakcja Promedica24
Oceń ten artykuł

Niedoczynność to jeden z najczęstszych problemów powiązanych z funkcjonowaniem naszej tarczycy. Przy tej przypadłości może pomóc odpowiednia dieta. Nasza ekspertka Aneta Strelau przygotowała dla osób cierpiących na niedoczynność tarczycy przykładowy jadłospis 1500 kcal.

 I DZIEŃ

Śniadanie

2 kanapki z szynką, sałatą i pomidorem

– chleb żytni razowy 80g ( 2 małe kromki)

– avocado 10g ( cienko posmarowane)

– szynka z kurczaka 40g ( 2 plasterki )

– sałata 20g ( 2 liście)

– pomidor 150g ( 1średnia sztuka)

– papryka 60g ( ½ sztuki )

 II śniadanie

Serek z owocami:

– Serek wiejski 150g ( małe opakowanie)

– gruszka 130g ( średnia sztuka)

– figa 40g ( 2 sztuki )

Obiad

filet z dorsza 200g pieczony w folii

– ziemniaki 150g ( 2 małe sztuki )

– bukiet warzyw na parze 200g  ( ½ talerza)

– olej rzepakowy 10g ( łyżka)

 Podwieczorek

baton musli 50g ( 1 sztuka)

– kefir 200ml ( 1 szklanka)

 Kolacja

 Ser twarogowy z rzodkiewką i szczypiorkiem:

– ser twarogowy chudy 80g ( 3 plastry , ¼ kostki )

– jogurt naturalny 40g  ( 2 łyżki)

– szczypiorek 10g ( łyżeczka)

– rzodkiewka 100g ( 6 sztuk )

– pomidor 100g ( 1 mały )

– chleb razowy pełnoziarnisty 40g  (kromka)

– avocado 5g

II DZIEŃ

Śniadanie

Owsianka  i kanapka:

– napój roślinny 200g ( szklanka)

– płatki orkiszowe 30g ( 3 łyżki )

– pomarańcza 200g ( sztuka)

– chleb razowy 40g ( 1 kromka)

– avocado 5g

– polędwica sopocka 20g ( 2 małe plasterki )

– pomidor 100g ( 1 mały )

II śniadanie

Galaretka z kiwi i suszonymi śliwkami:

galaretka 150ml

– kiwi 160g

– śliwki suszone 30g ( 4 sztuki )

OBIAD

zupa jarzynowa ( niezabielana) 300g

– indyk pieczony  150g

– olej rzepakowy 5g

– kasza gryczana 30g ( 1/3 woreczka)

– kapusta czerwona na ciepło z goździkami 100g ( ¾  szklanki)

PODWIECZOREK

sok wielowarzywny 500ml

– wafel ryzowy 20g

KOLACJA

Kanapka z makrelą:

Chleb żytni  40g ( kromka)

– makrela wędzona 150g ( ¾ sztuki )

– ogórek kiszony 100g ( ½ sztuki )

III DZIEŃ

ŚNIADANIE

 Jajecznica z pomidorem:

– jaja 100g 9 2 sztuki )

– pomidor 100g ( 1 mały )

– szczypiorek 10g ( 2 łyżki)

– olej 5g ( łyżeczka)

– pieczywo graham 80g ( 2 kromki)

– avocado 10g ( 2 łyżeczki )

II SNIADANIE

Kefir z owocami:

– kefir 200g ( szklanka)

– pestki słonecznika 15g

– pomelo 200g 9 ¼ sztuki)

OBIAD

– zupa kalafiorowa 300g

–  naleśniki razowe ze szpinakiem 3 szt.

– szpinak 100g

– jaja 30g

– czosnek 7g

– sól, pieprz, sok z cytryny

PODWIECZOREK

Pieczarki zapiekane z chudą fetą 200g:

– pieczarki 200g

– feta chuda 40g

KOLACJA

Sałatka z makaronem i tuńczykiem :

– makaron 70g suchego

– tuńczyk w wodzie 120g ( 2/3 puszki )

– kukurydza 45g ( 3 łyżki )

– papryka 100g ( ½ sztuki )

– jogurt 50g ( 5 łyżek)

– oliwki 40g 9 10 sztuk )

– dowolne przyprawy

Warto również przeczytać: