3 zasady zdrowej diety seniora – co jeść, żeby czuć się lepiej
Dieta dwudziestolatka znacznie różni się od diety siedemdziesięciolatka. Dlaczego? Otóż składniki, które korzystnie wpływają na młode osoby, niekoniecznie przynoszą pozytywny efekt w przypadku osób starszych. Kluczem do sukcesu jest zbilansowana dieta – ale co ona tak naprawdę oznacza?
Dieta seniora powinna być zgodna z ogólnie przyjętymi normami żywienia oraz zaleceniami ekspertów. Nie można jednak zapomnieć o tym, aby była ona dopasowana do indywidualnej osoby, a więc do jej stanu zdrowia, płci, aktywności fizycznej oraz wieku. Co powinien zatem jeść senior, aby czuć się lepiej? Poznaj 3 proste zasady.
Zasada 1: Więcej białka i kwasów omega-3
Kobiety po siedemdziesiątym roku życia mają tendencję do zmniejszania spożycia białka, unikania go w swojej diecie bądź zastępowania czymś innym. Jego źródłem są jednak produkty, które w łatwy sposób można włączyć w codzienne żywienie. Należą do nich m.in.: jogurt naturalny, kefir, maślanka, mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe oraz wszelkiego rodzaju orzechy. Ważny element w diecie seniora stanowią także kwasy tłuszczowe omega-3. Ich kluczową rolą jest to, że zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, chorób neurodegeneracyjnych (np. Alzheimer, Parkinson), ale także regulują pracę układu odpornościowego. Można je znaleźć w rybach morskich oraz owocach morza, olejach roślinnych tłoczonych na zimno i orzechach włoskich. Jeszcze prostszym sposobem na nasycenie organizmu kwasami omega-3 jest suplementacja tranem w kapsułkach, które można zakupić praktycznie w każdej aptece.
Zasada 2: Witaminy i składniki mineralne 70+
W przypadku seniorów odporność jest niezwykle istotna i z tego powodu w ich diecie nie może zabraknąć witaminy D oraz wapnia. U osób starszych częstym zjawiskiem jest także deficyt magnezu, żelaza, cynku, jodu, folianów, witaminy B6 i B12. Składniki te znajdziemy w zielonych warzywach liściastych, owocach (np. pomarańczach, kiwi, jabłkach, truskawkach), tłustych rybach morskich, jajach, chudym mięsie czy też pełnoziarnistym pieczywie. Jeśli mowa o odporności, nie możemy zapomnieć o witaminie C, która jest silnym antyoksydantem znajdującym się w cytrusach, czarnej porzeczce, ziemniakach lub papryce. U osób starszych należy zadbać również o wzrok, na który wpływ ma witamina A. Wzbogacimy w nią dietę seniora jeśli wprowadzimy do jadłospisu takie produkty, jak: słodkie ziemniaki, marchew, buraki czy też pomidory.
– Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na stan zdrowia i samopoczucie. W przypadku osób starszych ma to szczególne znaczenie – niedobory określonych składników mogą potęgować schorzenia, z jakimi zmaga się senior albo wywołać kolejne. Z tego powodu osoby opiekujące się seniorami powinny szczególną uwagę zwracać właśnie na odpowiednie dostosowanie posiłków podopiecznego do jego stanu zdrowia. Dobra dieta może naprawdę zdziałać cuda, ale jej skomponowanie wymaga wiedzy. Kluczem do sukcesu jest indywidualne rozpoznanie potrzeb seniora – profesjonalni opiekunowie są w tym kierunku szkoleni zanim rozpoczyną opiekę nad seniorem. Osobom opiekującym się swoimi bliskimi w domu zalecam konsultację z lekarzem rodzinnym – mówi Iwona Pawluczuk, specjalistka w zakresie opieki nad seniorami, ekspert Promedica24.
Zasada 3: Uwaga na interakcje z lekami
Ponad 60 proc. seniorów przyjmuje cztery lub więcej farmaceutyków jednocześnie, a ponad połowa nie jest świadoma, jakie interakcje mogą potencjalnie zajść między zażywanymi lekami, a poszczególnymi produktami spożywczymi. Najważniejszą zasadą, którą powinno stosować się każdorazowo, jest popijanie leków wodą o temperaturze pokojowej. Istotne jest zwrócenie uwagi na to, które produkty zmniejszają wchłanianie leków bądź zaburzają ich odpowiednie działanie, np. kawa, mleko, sok grejpfrutowy czy smażone mięso. W ulotce dołączonej do opakowania leku zawarte są wszystkie informacje i zalecenia – warto zawsze zapoznać się z nimi, by mieć pewność, że przyjmowany lek będzie działał w odpowiedni sposób.