Pyszna szarlotka na piątek!
Przepis na Apfelkuchen (Szarlotkę po niemiecku)
Składniki:
- 200g masła
- skórka z 1 cytryny
- 200g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 275g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1kg jabłek – obranych, wydrążonych i pokrojonych w plastry
- ½ lub 1 torebka pokrojonych migdałów
- 2 łyżki stołowe cukru do posypania ciasta
- ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Mieszamy z sobą masło, cukier, cukier wanilinowy, jajka i pokrojoną skórkę z cytryny. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do wymieszanych wcześniej składników. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przekładamy naszą masę. Pokrojone w plasterki jabłka wkładamy na sztorc w masę. Na koniec posypujemy je 2 łyżeczkami cukru, plastrami migdałów i cynamonem. Pieczemy je w temperaturze 200°C przez ok. pół godziny. Przed podaniem posypujemy jeszcze cukrem pudrem.
I gotowe!
guten Appetit!