Zdrowe żywienie i odpowiednia dieta
W przypadku niektórych chorób dieta jest nie tylko jest zalecana, ale stanowi po prostu część leczenia. Przedstawimy Wam informacje o dietach, które mogą być stosowane w przypadku niektórych chorób.
Dieta osób starszych
U osób starszych zmniejsza się wytwarzanie kwasu żołądkowego i perystaltyka jelit oraz ich zdolność od absorbcji składników odżywczych. Ogólnie zaleca się osobom starszym spożywanie produktów bogatych w witaminy, minerały i błonnik (np. warzyw i owoców). Zmniejszona ilość kwasu żołądkowego oznacza jednak, że osoby starsze nie powinny jeść zbyt wielu produktów surowych, ponieważ te tylko częściowo zostaną strawione, a częściowo zalegać będą w jelicie i w żołądku, gdzie fermentując powodować mogą wzdęcia i kolkę. Z tego powodu zalecane są gotowane lub smażone potrawy. Jedzenie musi być zdrowe, niskokaloryczne, i bogate w białko, dlatego dieta musi zawierać też mleko, sery czy jajko na miękko.
Dieta u pacjentów ze stomią
Dieta pacjentów ze stomią nie jest wbrew pozorom bardzo wymagająca, jednak należy się w niej stosować do pewnych zasad. Posiłki przygotowywane przez Opiekuna muszą być zdrowe i zróżnicowane, należy podawać je zawsze o tej samej godzinie. Trzeba dbać o to by pacjent wypijał minimum 2 litry płynów na dobę. Nie należy przygotowywać posiłków, zawierających warzywa powodujące wzdęcia (np. groch, czy kapustę). W diecie tej zaleca się podawanie gotowanych ryb i warzyw oraz owoców.