Dieta dla osób z chorobami sercowo-naczyniowymi

1 marca 2016
Oceń ten artykuł

Specjaliści w żywieniu i kardiolodzy zgodzili się, że zdrowa i zrównoważona dieta, bogata w niezbędne składniki odżywcze może wpływać korzystnie, na choroby serca. Tak więc, odpowiednia dieta, w połączeniu ze zdrowym stylem życia może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Właściwa dieta jest jednym z głównych narzędzi profilaktycznych w walce z chorobami naczyniowymi. Dobrze zbilansowana dieta, urozmaicone posiłki, które są bogate w niezbędne witaminy, sole, białka, tłuszcze i węglowodany jest kluczem do sukcesu.

Dobra dieta zawiera dużo ryb, bogatych w kwasy omega-3, lecz niską zawartość soli, ponieważ sól zwiększa ciśnienie krwi. Osoby z problemami krążenia powinny spożywać chleb pełnoziarnisty, bogaty w błonnik, który obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Zalecany jest również, sok żurawinowy, z grejpfrutów i porzeczki, ponieważ zawierają flawonoidy, które mają dobry wpływ na krążenie. Najlepszą dietą dla serca jest dieta śródziemnomorska, bogata w ryby, oliwki i czosnek, warzywa, zdrowe tłuszcze np. oliwa.

Chorobom serca sprzyja otyłość, dlatego zaleca się nawet umiarkowaną aktywność fizyczną np. spacery, oraz rezygnację z białego pieczywa i cukrów.