Dieta w chorobie niewydolności nerek
Rola nerek w organizmie, bardzo istotna zresztą, polega na oczyszczaniu krwi, usuwaniu substancji odpadowych, filtrowaniu płynów i utrzymaniu równowagi pomiędzy solą a minerałami w organizmie, co odgrywa znaczącą rolę w regulowaniu ciśnienia krwi.
Zalecenia
Bardzo ważne w diecie pacjentów z niewydolnością nerek jest spożywanie białka pochodzenia zwierzęcego. Do niedawna, spożycie białka w chorobach nerek było niedozwolone, ale zostało udowodnione, że nerki regenerują się znacznie wolnej przy diecie ubogiej w białko.
Polecane produkty zawierające białko powinny być łatwe do strawienia: gotowana wołowina, ryby lub drób. Należy unikać wędliny, z wyjątkiem chudych szynek i wędlin z cielęciny. Z drugiej strony, należy zrezygnować z produktów wędzonych: ryby i ser.
W przypadku diety w chorobie nerek nie jest dokładnie określone ograniczenie dotyczące spożywania tłuszczu. Zaleca się jednak spożywanie tylko zdrowych tłuszczy, takich jak: masło, oliwa z oliwek, olej sojowy lub słonecznikowy. Sól, pieprz i pikantne przyprawy powinny być ograniczone do minimum.
Przy nadciśnieniu należy ograniczyć produkty o wysokiej zawartości sodu: konserwy, śledzie, wędzonki, kiszonki, słone przekąski, parówki.